Atatürk Kütüphanesi

sufraresidenceco

29 November 2019

No Comments

Atatürk Kütüphanesi

Cumhuriyet döneminde kurulan ilk belediye kütüphanesi olan İBB Atatürk Kitaplığı’nın depoları, gün ışığına çıkmamış binlerce eserlerden oluşan dev bir kültür hazinesine ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin en iyi kütüphanesi olarak gösterilen İBB Atatürk Kitaplığı, yazma eserlerden el çizimi haritalara, albümlerden kartpostallara uzanan zengin koleksiyonları ile ülkemizin en önemli kütüphanelerinden biri…

ATATÜRK KÜTÜPHANESİ

İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü, kütüphaneler ve müzeler olmak üzere iki ayrı bölümden oluşuyor. Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü’nün yönetim merkezi olarak kullanılan Atatürk Kitaplığı binası, Sedat Hakkı Eldem’in mimari projesi üzerine Koç Vakfı tarafından Cumhuriyetin 50. yılı hatırası olarak 1973 yılında yapılmış, 1981 yılından beri de kütüphane olarak kullanılıyor. 1995 yılına kadar Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü, kütüphane olarak sadece Atatürk Kitaplığı, müze olarak ise Şehir, Aşiyan, Tanzimat, Karikatür ve Mizah ile Atatürk Müzesi’nden oluşmaktaymış. 1995 yılında İ.E.T.T’den 5 adet otobüs alarak gezici (mobil) kütüphaneler oluşturulmuş, 1997 yılında ise halen kullanılmakta olan midibüsler satın alınarak kütüphane olarak iç mekan düzenlemeleri yapılmış. Her mobil kütüphanede 3 bin civarında kitap bulunuyor ve şehrin varoşları dediğimiz civar semtler başta olmak üzere her otobüs 20 ayrı yerde hizmet veriyor. Toplamında bu hizmet 100 ayrı yere ulaşıyor. Bu gezici kütüphaneler öğleden önce ve sonra ayrı olmak üzere her gün iki ayrı yerde duruyor, üyelerine ödünç kitap sağlıyor, ayrıca yararlanmak isteyen herkese de kapıları açık… 1997 yılından itibaren ilçelerde Halk ve Çocuk Kütüphaneleri açma çalışmalarına devam eden müdürlük, bugün itibariyle Güngören, Esenler, Eyüp, Ümraniye (2), Kartal (2) ve Tuzla’da toplam 8 adet şube kütüphaneyi İstanbulluların hizmetine sunmuş durumda…

Kütüphaneler ve Müzeler Müdür Vekili Ramazan Minder, “Açtığımız her kütüphaneye her biri kültürümüzün önemli şahsiyetlerinden olan Muallim Cevdet, A. Süheyl Ünver, Osman Ergin, Halil İnalcık, Barış Manço gibi isimleri vererek gençlerimize bu isimleri de tanıtma imkanı sunarken aynı zamanda toplum olarak çok şey borçlu olduğumuz bu insanlara azda olsa bir vefa borcu ödeyerek isimlerinin sonsuza kadar yaşatılmasında üzerimize düşen görevi yapmaya çalışıyoruz.” diyor ve ekliyor; “Müdürlüğümüz sadece yeni kütüphaneler açmakla kalmamış başta Atatürk Kitaplığı olmak üzere tüm kütüphanelerimizin dermesini zenginleştirmek için her ay yeni çıkan kitapları satın almakta, ayrıca dergi ve gazetelerden de bir kısmını satın alarak kütüphaneleri kullanan okuyucularımızın hizmetine sunmaktadır.”

“Adeta bir kültür hazinesi olan zengin deposu, cilt ve onarım atölyesi, konferans ve sergi salonları gibi pek çok özelliği ile dikkat çeken İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı’nda gayet zengin kitap, dergi, gazete, salname (yıllık), takvim, harita, atlas, albüm ve kartpostal koleksiyonlarının yanı sıra yazma eserler, yazma Kur’anlar, arşiv belgeleri, fermanlar, haritalar ve özel bir müzik notası da koleksiyonu bulunuyor.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × two =